Welke schroef is geschikt voor jouw project?

bevestigingsmaterialen, schroeven, tools & fixings

Schroeven zijn misschien kleine onderdelen maar ze spelen een grote rol in bijna elk bouw- of doe-het-zelfproject. Bij ons vind je een ruim assortiment aan hoogwaardige schroeven van toonaangevende merken zoals SPAX, PGB en meer. Laten we eens kijken naar hoe je de juiste schroef kunt kiezen voor een stevige en duurzame bevestiging.

 

Type Schroef

Het eerste waar je naar moet kijken bij het kiezen van een schroef is het type schroefkop. De meest voorkomende types zijn:

 • Platverzonken kop: Geschikt voor algemeen gebruik, vooral bij houten materialen.
 • Pan-kop: Deze kop is iets bolvormig en biedt meer grip, ideaal voor gebruik bij dunne materialen.
 • Zeskantkop: Biedt extra grip en is handig bij het gebruik van een moersleutel of schroefsleutel.
 • Tellerkop: Voor houtconstructies vast te zetten.

Aandrijvingsmogelijkheden:

 • Sl = Sleuven
 • Ph = Philips aandrijving of gewone kruiskop
 • Pz = Pozidrive of sterkruiskop
 • Tx = Torx of zespuntige indruk
 • Hex = Inbus-indruk
 • Vierkant

Materiaal en Coating

Het materiaal waaruit de schroef is gemaakt speelt ook een belangrijke rol in de prestaties en duurzaamheid ervan. Enkele veelvoorkomende materialen zijn roestvrij staal, messing, verzinkt staal en gehard staal. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende omstandigheden. Daarnaast kan een coating zoals verzinkt, vernikkeld of een organische coating de levensduur van de schroef verlengen en beschermen tegen corrosie.

 

Type draad

 • Deeldraad: Dient om materiaal aan te trekken.
 • Voldraad: Om dingen te bevestigen.

Lengte en Diameter

De lengte en diameter van de schroef zijn afhankelijk van de dikte van het materiaal waaraan je bevestigt en de gewenste stevigheid van de verbinding. Als vuistregel geldt dat de schroef minstens twee keer zo lang moet zijn als de dikte van het materiaal waaraan je bevestigt. Voor zwaardere toepassingen of bij gebruik in zachte materialen zoals gipsplaat kan een dikkere schroef nodig zijn om een stevige grip te garanderen.

 

Conclusie

Het kiezen van de juiste schroef voor jouw project kan het verschil maken. Door rekening te houden met factoren zoals het type schroefkop, materiaal en coating, lengte en diameter en eventuele speciale vereisten voor jouw specifieke toepassing, kun je ervoor zorgen dat je de perfecte schroef selecteert voor een succesvolle en duurzame bevestiging.

Wil je meer advies? Kom dan zeker langs in onze winkel en laat je helpen door onze flexperten. We zijn gevestigd aan de Kuringersteenweg 525 en zijn geopend van 9u tot 18u!

 

Speciale Juni Actie

Profiteer deze maand van 10% extra korting op alle bevestigingsmaterialen van SPAX en PGB! Dit is de perfecte kans om hoogwaardige schroeven en andere bevestigingsmaterialen aan te schaffen tegen een gereduceerde prijs. Mis deze geweldige aanbieding niet!

Lees ook deze nieuwsberichten

Ontvang alle nieuwtjes als eerste in je mailbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuwtje, promotie of event.